Ja – jeg bor i båt og det er ikke kaldt!

Jeg har bodd i båt i snart ett år og jeg har ikke angret et sekund på den avgjørelsen. Noe som er gjengs med alle andre her på brygga som også har tatt det spranget fra å bo på land og flytte i båt.

Mange blir nesten litt måpende når de får vite at man bor i båt, og andre vet ikke helt hva de skal si. Men, når de får summet seg så har alle et standard spørsmål;

– Er det ikke kaldt å bo i båt?

Nei, det er ikke kaldt å bo i båt! Hvorfor skulle det være det?

Vi varmer opp båt på samme måte som alle andre varmer opp sine hus, leiligheter, hytter etc. Ingen grunn til å fryse her.

Det å bo i båt er selvfølgelig annerledes enn å bo i en leilighet. Vi har verdens største svømmebasseng, natur og dyreliv tett innpå oss og så har vi den store friheten. Liker jeg ikke naboen kan jeg flytte på dagen!

Nå er ikke det noe problem. Det er verdens beste naboer vi har her på brygga. Her møtes vi på brygga til en snakk, eller går på besøk til hverandre for en matbit og litt god drikke. Og, alle er veldig behjelpelige når det er noe. Det er ikke som i nabolagene på land hvor folk omtrent ikke kjenner hverandre.

Livet som båtboer er rett og slett herlig!

Kunne du tenkt deg å bå i båt?

14 Comments

 1. Selv om jeg ser det romantiske i det å bo i båt kunne jeg absolutt ikke tenkt meg det! Til tross for at jeg har vokst opp i Kragerø og tilbrakt utallige timer i båt så trives jeg ikke ombord. Mange får en følelse av frihet, men jeg savner bare land og føler meg “fanget”. Tror det er noe med å kunne gå fritt rundt (jeg er veldig glad i å gå 🙂

  Når det er sagt syns jeg det er skikkelig kult at du gjør det. Det er sikkert veldig koselig 🙂

  Hytte derimot kunne jeg gjerne bodd i året rundt… 😀

 2. Author

  Ja, det er en følelse av frihet, nærhet til natur og hyggelige mennesker.

  Og, når du sier du er glad i å gå – jeg har gått mer nå enn jeg gjorde før jeg bodde i båt. Vi er jo ikke ute og seiler hele tiden vet du 😉

 3. Deler av året-absolutt 🙂 Elsker lukten av saltvann, måkeskrik og fisking 🙂 Pils og reker på brygga, ligge og slappe av i solen med fiskesnøret uti….men ikke om vinteren tror jeg 🙂

 4. Høres koselig ut å bo i båt, men vet ikke selv om jeg hadde klart det i lengden. Må nesten prøves ut for å vite det!:)

  Må forressten si at dette er en veldig fin blogg/hjemmeside.
  Du skriver bra:)

 5. Flott side:) Jeg og min familie tenker å flytte ombord. Vi er fire, med to unger på 4 og 5 i en 44 fot seilbåt. Hvordan gjør dere det om sommeren når Herbern skrur opp prisen? Hovedøya? Hva koster det der og er det vanskelig å få plass?

  Setter stor pris på svar.

 6. Hei Tommy,

  Vi har valgt å ta denne sommeren på Herbern da vi har fått en liten en i mai. Det er suverene fasiliteter her når det gjelder dusj, toalett og vask/tørk av klær som vi er mer eller mindre avhengige av nå en liten periode.

  Det koster litt mer enn andre steder, men så er det sentralt og vi kan gå rett ut i byen på ærend.

  Nå har vi en liten båt uten alt for mange fasiliteter ombord, så våre behov er nok litt forskjellige fra dine. Ta gjerne turen nedom brygga, jeg deler gjerne av erfaring og det er hyggelig å bli kjent med nye mennesker.

 7. Gratulerer med en liten en:)

  Vi bor langt nord i kongeriket, men tar ofte turen ned til hovestaden i forb. med jobb. Kommer gjerne innom på brygga. Vi lurer litt på det med folkeregistret, UFB og hele den regla der. Hvordan gjør dere det? Hva med skolen? De forlanger vel at man bor i samme skolekrets? Er det andre båtbarn der nede nå for tiden?

  mvh
  Tommy

 8. Jeg kan gjerne tenke meg å bo i båt, men dette er helt på drømmestadiet (ennå) det virker som en helt fantastisk måte å bo på! Men et spørsmål; hvordan isolerer man båten for vinteren? (for å holde varme & å unngå fukt i klær, madrasser, puter o.l)

 9. Author

  Man kan legge isolasjonsmatter oppe på dekk for å forhindre varmetap, ellers isolerer man svært lite i en båt. Vi har ikke hatt problemer med kulde i alle fall.

  Fuktighet under puter har vi imidlertid hatt litt utfordringer med, men her gjelder det å lufte ved å sette opp puter/madrasser innimellom, eller investere i spiler til å ha under slik at det kommer luft mellom pute/madrass og underlaget.

  Disse tingene er småting som du finner løsninger på når du flytter i båt og får mange tips av andre båtboere.

  Vi har også en fuktsluker for å ta eventuell fuktig luft.

 10. Jeg har hatt en slik drøm i flere år, og nå ser min livssituasjon endelig ut som om det kan bli en realitet. Men jeg aner ikke hvor jeg skal starte – hvordan vet jeg at jeg ikke kjøper katta i sekken? Hva bør jeg se etter når jeg kjøper båt? I hvilken ende begynner jeg?

 11. Først og fremst bør du følge med på båtmarkedet og så må du finne ut hvor mye du vil bruke på båt, hva du skal bruke den til og så kan det være lurt å ta en tur i havna for å snakke med andre båtfolk.

  Dyre ting på båt er stort sett riggen (seil og mast) og motor. Såfremt båten ikke har plastpest (små hull/bobler i skroget) så kan alt annet fikses stort sett.

  Jeg kunne sikker laget en lang liste med ting man bør sjekke etc., men tror det kanskje skal bli en egen bloggpost.

 12. Hei. 😉 Jeg kikker i disse dager på seilbåter i den hensikt å flytte inn i den. Har du noen gode forslag til hvor i Oslo man bør ha båten i havn for å treffe likesinnede ? 😉

 13. Author

  Selv har jeg bodd på Aker Brygge siste to år, men her er det nå litt usikkert i forhold til hva fremtiden blir. Mange har flyttet, og da er Killingen og Kongen to alternativer.
  Kjøper du deg båt med toalett og dusjmuligheter, så står du jo ganske fritt til sted å bo. Du trenger da kun mulighet til vannpåfylling og eventuelt litt strøm.
  Lykke til med båtboerlivet 🙂


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.