Et nytt kapittel i eventyret er påbegynt

Frida Louise og høneneFørst og fremst må jeg bare få si at jeg synes jeg lever et spennende liv hvor jeg griper mange av de mulighetene som byr seg. Jeg reiser en del og møter mange spennende mennesker jorden rundt, jeg har bodd i en liten seilbåt og nå er jeg bonde, eller i alle fall hobbybonde med grønnsaker, frukt, bær og dyr på menyen.

Alt handler om å ikke leve det jeg anser som et kjedelig A4-liv hvor man er på kontoret fra åtte til fire, og tilbringer mye av tiden på sofaen hjemme. Det er ikke helt meg.

Jeg liker utfordringer! Som da jeg la ut på seilas med seilbåten fra Danmark til Norge uten å ha seilt tidligere. Learning by doing – er vel et ordspråk jeg lever mye etter. Og, ikke minst mitt motto – ALT ER MULIG!

Her på gården hvor jeg bor sammen med min far, min søte samboer og mine to yngste barn er det et yrende liv om dagen. I stallen laget jeg en hønsegård hvor jeg nå har 62 høner og en hane i skrivende stund. I tillegg har vi idag 11 kaniner, 2 voksne og to kull med kaninbarn. Et kull med 5 kaniner som kom 2.mars og et kull på 4 kaniner som kom 2.april.
Nå kommer det også et nytt kull i løpet av en ukes tid, så da blir kaninfamilien enda større. Så her må det snekres bur på bur. Jeg lagde først to bur til kaninene, men det ble fort for lite så nå lagde jeg to store kaninreoler som hver seg kan inndeles i fire bur, eller to store hvor flere kaniner kan gå sammen.
Jeg har fått utfordret mine snekkerkunnskaper og gjort litt fysisk arbeide, noe som er deilig når man bare sitter foran skjermen store deler av tiden.

Den store bekreftelsen på at jeg er blitt bonde må jo være det nylige innkjøpet av traktor, for støvlene hadde jeg allerede. En god gammel David Brown 990 fra 1967 skal nå gjøre det tyngste arbeidet på gården. Nå om dagen er vi igang med å pløye opp et gjengrodd jorde vi har her. Der skal poteter, gulrøtter, løk, purre og masse annet deilig dyrkes så vi kan få masse gode egendyrkede grønnsaker til både oss og dyrene gjennom hele vinteren.

Jeg storkoser meg med både dyrene og alt vi setter igang av prosjekter her, selv om det til tider kan bli både lange og slitsomme dager. På listen over nye prosjekter står det både anskaffelse av flere dyr og bygging av hønsehus ute i forbindelse med en større luftegård hønene skal være i.

Vi er på god vei til å oppfylle de fleste kravene til økologisk hold av dyrene, noe som er både spennende og morsomt. Økologisk hold er jo egentlig bare tilbake til god gammel drift av en gård.

Egentlig er det merkelig å tenke på hvordan vi både kan forandre oss og tilpasse oss miljø og stiuasjon vi er i. Jeg er vel en ganske typisk bygutt som har hatt asfalt og kunstige dekker under føttene i de fleste årene av mitt liv, ikke interessert meg så mye om alt miljøpratet og nå befinner meg på det tjukkeste bondelandet i Danmark og er nær på å drive et økologisk landbruk.

Jeg har mange prosjekter og planer for fremtiden her på gården, men vil ikke fortelle så mye mer akkurat nå. Men, følg med på bloggen fremover så skal jeg både fortelle og vise deg hva vi driver med her på gården.

Har du noen dyr, eller driver du kanskje med dyrking av grønnsaker? Fortell meg gjerne litt om det i kommentarfeltet, så kanskje vi kan utveksle noen tips og erfaringer.

3 Comments

 1. Flott blogg du har!

  Jeg driver som birøkter på hobbybasis, og synes det er noe av det mest meningsfylte jeg har drevet med.

  Jeg har normalt tolv bikuber, og synes dette antallet er overkommelig for en datanerd som meg som ønsker å komme litt nærmere naturen. I vår- og sommerhalvåret krever dette en del arbeid. Dette gir meg rundt 600 kg honning som jeg igjen selger for 75 kroner pr halvkilo.

  Kanskje noe å innlemme i farmen din?

 2. Author

  Takk for det Asle!

  Ja, det er fristende med bier og honning. Det går faktisk en del honning her i heimen allerede, så det ville vært et godt tilskudd til å være selvforsynt.

  Hva slags type arbeid er det i løpet av sesongen?
  Hva er kostnadsbærerne etter at man har investert og satt det opp?
  Hvordan passer bihold inn i forhold til mennesker? Skal det stå langt unna oss, og medfører det noen form for risiko/fare?

 3. Birøkt er ikke noen get-rich-quick-plan. Og selv om man kan sitte igjen med et overskudd, bør man ikke regne for nøye på timebetalingen.

  Bier stikker sjeldent. Men kommer man for nære bikubene (<10 meter) må man regne med å bli stukket. Bikubene bør derfor stå for seg selv.

  Det er mange som slutter med birøkt, og utstyr, herunder bikuber med bier, kan fås kjøpt brukt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.